+ 359 89 224 20 01
 

конкурс

Конкурс за късометражен филм "Slideman 2010"

12.08.2010

С огромно съжаление ви съобщаваме, че тази година, конкурса няма да се проведе. Основната причина за това е слабиятт интерес към него. Тази година броят на регистрираните за участие е дори по-малък от миналата година, когато се регистрираха 35 екипа, от които само 10 взеха участие в конкурса. Тази година, дори след удълженият срок за регистрация, се записаха 32 участника, от които 3 от Казахстан, 1 от Испания и 1 от Израел. Опитът ни показва че ако проведем конкурса, реално участие в него ще вземат не повече от 10 филма, а това няма да доведе до интересно съревнование, такова каквото имахме желание да се получи. По този начин ще изгубят всички, както участниците, така и ние като организатори.

 

Извиняваме се на всички, които имаха желание да покажат своят талант и да се преборят за голямата награда. На този етап смятаме да не организираме повече конкурси.

----------------------------------------------------------------------------

1.08.2010

Поради слаб интерес до момента, регистрацията за участие в конкурса "Слайдмен 2010" се удължава до 10-ти Август 2010. До първоначално обявеният срок - 31 Юли 2010 имахме регистрирани 22 участника, всички от България и 1 от Казакстан. Някои от участниците се бяха регистрирали многократно, но това не променя броят на заявилите желание за участие. При условие, че до новият срок не се регистрират достатъчен брой участници, както от България, така и от други държави, конкурса няма да се състои. Очаквайте повече новини след приключване на регистрацията.

 

---------------------------------------------------------------------------------

6.07.2010

Стартира подготовката за второто издание на конкурса за късометражен филм "Slideman". Тази година първа награда ще бъде комплект "Slideman Professional" на пазарна стойност 11 000 лв. без ДДС.

Целта на конкурса е да подпомагат млади и талантливи оператори по целият свят. В него могат да участват всички желаещи – учащи, начинаещи, професионалисти, екипи или самостоятелни оператори. Всеки екип следва да се регистрира на сайта до 31.07.2010 г.

Изисквания:

Филма трябва да третира точно зададената тема. В него задължително следва да присъстват 2 елемента посочени в заданието. Те трябва да имат своята роля в сюжета, а не просто да присъстват като елементи. Продължителноста на филма е 5 минути. Допуска се разлика от 30 сек. повече или по-малко. Надписите не се включват в тези 5 минути. Началото на всеки филм следва да започва с логото на конкурса, което ще бъде налично за изтегляне след като бъде обявена темата и ключовите думи.

Филма може да не включва актьорска игра. При наличие на реплики или надписи, на език различен от английски, е задължително филма да има субтитри на английски език. 

Критериите по които ще се оценяват проектите са насочени изключително към операторското майсторство. Гласуването ще се извърши онлайн. Взети са всички мерки да не се злоупотребява.

Препоръки:

Независимо от факта че конкурса е насочен към операторите, трябва да се има предвид, че операторската работа е част от един цялостен продукт и като такава, не може да бъде оценена сама за себеси. Ето защо конкурса изисква на финала да бъде представен филм, а не просто случайно подбрани кадри. Поради тази причина е необходимо, участниците да се съобразят и с останалите аспекти по време на работата си, защото журито ще се повлияе и от сюжета и играта на героите (ако има такива), монтажа, звука и цялостното присъствие на филма. Използвайте всички изразни средства, които познавате. Покажете умението си да работите със светлината, цвета, плановете, композицията, вътрешнокадрово движение, чувство за ритъм, време. Преценете с кое няма да се справите и го пропуснете. Не прекалявайте с използването на много изразни средства едновременно. Позволете на главната идея да изпъкне. Не прекалявайте с движението, това не е конкурс за стедикамисти. Не прекалявайте и с дългите еднообразни кадри. Това не е и фотоконкурс. Не е желателно и прекаляването със специални ефекти, компютърна анимация и всяка друга намеса, от която операторската работа ще се обезличи.

Условията на миналогодишното издание на конкурса, както и филмите взели участие в него можете да видите тук.

от организаторите.